waarom glasvezel?

openluchttheater-nispen-medium

Open netwerk

Een groot verschil tussen glasvezel en kabel is dat de gewone kabelaanbieders zowel het netwerk beheren en ook de diensten aanbieden. Op de kabel in een regio is er soms maar een aanbieder actief. Dit is anders bij glasvezel, dit kent een open netwerk en iedere glasvezelaanbieder kan daarom zijn diensten via het netwerk aanbieden. Daarbij heeft u als gebruiker dus de keuze uit meerdere aanbieders en u kunt overstappen wanneer u bij de ene aanbieder niet tevreden bent. Dit gaat allemaal heel gemakkelijk en daarom is de glasvezel hierin een betere optie.

glasvezel aanvraag

Internetsnelheid bij glasvezel

Bij glasvezel gaat de snelheid boven alles. De bekende abonnementen van zowel glasvezelaanbieders als kabelaars hebben dezelfde snelheid: 50 Mbps. Maar let goed op, want bij glasvezelaanbieders geldt vaak dat dit de laagste snelheid is die zij aan kunnen bieden. Er zijn vaak pakketten met 100 of 500 Mbps en soms zelfs met 1 Gbps.

Een voordeel van glasvezel ten opzichte van kabel is de uploadsnelheid. Deze is bij glasvezel in theorie gelijk aan de downloadsnelheid. Bij de kabel is dat niet zo. Als u glasvezel heeft en u gaat een fotoalbum uploaden of u wilt bestanden in de mail toevoegen die erg groot zijn, dan ervaart u pas echt de snelheid en de voordelen van glasvezel.

children-403582_1920

TV kijken verplicht?

Als u een tv abonnement heeft via de kabel of glasvezel, dan bieden beide u vaak dezelfde opties. U kunt tevens gebruik maken van interactieve TV. Ook worden de zenders in HD uitgezonden en u kunt als u over de juiste apparatuur beschikt ook de tv op pauze zetten of een programma opnemen. Het verschil is wel dat kabelaars je verplichten TV te nemen, terwijl bij glasvezel je ook alleen kunt kiezen voor internet (+bellen).

glasvezel

Waarom glasvezel?

De kabel werd gebruikt voor het versturen van analoge signalen. Toen digitale technologie belangrijker werd, ontstond de noodzaak om een signaal te versturen met een hogere zuiverheidsgraad. Glasvezel is een goed alternatief omdat het signaal met minimaal verlies van kwaliteit kilometers verder kan worden gestuurd. Er zijn veel minder versterkers nodig waardoor het signaal in huis van een superieure kwaliteit is, voor zowel je internet als digitale televisie. Daarom loopt inmiddels 97% van het signaal via glasvezel.

light-1834289_1920

Snel als het licht

Een glasvezel is een hele dunne vezel van kwartsglas waar laserlicht doorheen gaat. De wanden van de glasvezel reflecteren, daardoor blijft het signaal de glasvezelkabel volgen. Digitale gegevens worden zo razendsnel doorgegeven via haardunne glasvezels, met behulp van laserlicht. Dat maakt dat je over grote afstanden zonder kwaliteitsverlies kunt internetten, televisie kijken of bellen.

Afbeelding_Glasvezel

Van licht naar elektrisch signaal

Uiteindelijk wordt het lichtsignaal omgezet in de elektrische signalen die je apparatuur nodig heeft. Er zijn inmiddels ook veel soorten hardware die je direct op de glasvezel aansluit. Bij de HFC technologie (glasvezel tot in de straat, kabel van de straat tot de meterkast) wordt het digitale lichtsignaal in de wijkcentrale omgezet. Je modem doet de rest en zet het digitale signaal om naar een bruikbaar IP-stroompje.

SCHRIJF U IN VIA ONS FORMULIER